Sommerkaffe: Gatugi fra Kenya

Gatugi er en klassisk Kenya-kaffe. Den er dyrket i det næringsrike, vulkanske jordsmonnet som bidrar til å gi Nyeri-regionen perfekte dyrkeforhold for kaffe. 

Smak

Den har en duft av smørkaramell. Smaken gir toner av plomme og solbær i munnen. Søt i ettersmaken.

PRODUSENT: GATUGI VASKETASJON

REGION: NYERI, CENTRAL PROVINCE

BØNNETYPE: SL34 & SL28

METER OVER HAVET: 1860

PROSESS: VÅTFOREDLET

OM GATUGI

I Central Province blir Kenyas mest ettertraktede kaffepartier dyrket. I koppen kjennetegnes god kaffe fra dette området som frisk og kompleks med smaksreferanser til mørke bær og stenfrukt. Mest kjent blant kaffeentusiaster her til lands er Nyeri, hovedstaden i Central Province. I områdene rundt det beryktede kaffesentrumet har Othaya Farmers Cooperative Society jobbet målrettet med dyrking og foredling siden 1956.

I dag har kooperativet 19 vaskestasjoner i Central Province, inkludert Kiruga som ligger 1820 meter over havet i mikroregionen Othaya. Kiruga samler inn kaffebær fra sine 630 medlemmer, som er småskala kaffegårder i områdene rundt vaskestasjonen. Mer enn 30 % av bøndene som leverer kaffe til Kiruga er kvinner. Ved vaskestasjonen håndsorteres bærene med strenge krav til størrelse, vekt og kvalitet før de vaskes rene for fruktkjøtt og tørkes på hevede senger. Den høye kvaliteten på foredlingsprosessen er nøkkelen til at Kiruga lykkes med å bringe fram de unike og bærfriske smakene som de beste kenyanske kaffepartiene er blitt så ettertraktet for.

ETTERTRAKTEDE BØNNER

Gatugi består av de kenyanske bønnetypene SL 28 og SL 34. Disse bønnetypene har bidratt til å gi kenyansk kaffe sitt gode rykte. Disse ble dyrket fram av Scott Laboratories på 1930-tallet. Her ble det eksperimentert med mutasjoner og hybrider som skulle produsere motstandsdyktig kaffe med høy avling og kvalitet. De mest vellykkede resultatene var SL-28 og SL-34. Disse bønnetypene har potensial til å produsere helt unike kaffer og er derfor ettertraktede i spesialkaffemarkedet. I koppen kjennetegnes SL-28 og SL-34 av kompleks syrlighet, ren munnfølelse og distinkte, men balanserte smaker.

Ha ei fin uke!

#Kenya #kaffe #hygge #Gatugi #sommer  #plomme #solbær #smak #klassisk 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits