Månedens kaffe: Rukira fra Kenya

Rukira er en enestående kaffe fra det beryktede Central Provice-distriktet, i hjertet av Kenyas aller beste dyrkeområde.

Produsent: Otgaya Farners Cooperative Society

Region: Central Province

Bønnetype: SL-34 og SL-28

Meter over havet: 1852

Prosess: Våtforedlet

Smaken

Rukira er søt og saftig, med smaker av solbær, fersken og røde bær. Den har en balansert syrlighet og en lang, søt ettersmak.

Om Rukira

I Central Province blir Kenyas mest ettertraktede kaffepartier dyrket. God kaffe fra dette området kjennetegnes som frisk og kompleks, med smaksreferanser til mørke bær og stenfrukt. Mest kjent blant kaffeentusiaster her til lands, er Nyeri, hovedstaden i Central Province. Vaskestasjonen ligger litt sør for Nyeri, ved en liten landsby kalt Mumwe. Her foredles kaffebær fra småskala bønder som holder til i områdene rundt Rukira, i det ildrøde og mineralrike jordsmonnet nesten 2000 meter over havet.

Kvalitetsbevisst kooperativ

Rukira ligger vakkert til i en åsside, hvor den framstår svært velorganisert og veldrevet. Her våtforedles kaffebærene i møller og fermeteringstanker, før bønnene legges til tørking på hevede nettingbord. Rukira har også en egen tørrmølle, som gjør at de har full kontroll på hele prosessen. I tørmøllen fjernes pergamentet, det beskyttende skallet rundt kaffebønnen, etter at bønnene har ligget til tørking.

Ettertraktede bønner

Gatugi består av de kenyanske bønnetypene Ruiri-11, SL-28 og SL-34. Særlig de to sistnevnte har bidratt til å gi kenyansk kaffe sitt gode rykte. Disse ble dyrket fram av Scott Laboratories på 1930-tallet. Her ble det eksperimentert med mutasjoner og hybrider som skulle produsere motstandsdyktig kaffe med høy avling og god kvalitet. De mest vellykkede resultatene var SL-28 og SL-34. Disse bønnetypene har potensial til å produsere helt unike kaffer og er derfor ettertraktede i spesialkaffemarkedet. I koppen kjennetegnes SL-28 og SL-34 av kompleks syrlighet, ren munnfølelse og distinkte, men balanserte smaker.

Ha ei fin uke!


#Kaffe #Kenya #Rukira #CentralProvince #SL28 #SL34 #fruktig #ettertraktet #søt #saftig #Nyeri
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kaffekværna

Kaffekværna

12, Drammen

Velkommen til bloggen vår! Kaffekværna er en spesialbutikk på Kaffe og te, som ligger på Magasinet i Drammen sentrum. Her vil du kunne følge med på nyheter og oppdateringer innen kaffe og te.

Kategorier

Arkiv

hits